fredag 21 mars 2014

Söta frökex - utan socker, vetemjöl eller mjölk

Söta frökex med dadlar, aprikoser och russin

Ibland kan jag vilja ha något att knapra på. Något sött. Något som gör att jag känner mig tillfreds efter en eller ett par bitar och som självklart kan ätas med gott samvete. Det var i längtan efter något sådant som dessa söta frökex kom till.
Det blev fantastiskt goda och passar lika bra som en mumsbit när du är sugen som till någon god ost eller smulade i mindre bitar som müsli.
Enkla att blanda ihop, men kräver lite tid i ugnen - men då ser ju du till att göra något annat trevligt så klart.

Du behöver:
1 dl chiafrön
1 dl krossad bovete
1 dl sesamfrön
1 dl kokosmjöl
4 msk kokosolja
10 torkade dadlar
10 torkade aprikoser
1 dl russin
1 msk stevia (strö) - eller annat sötningsmedel du uppskattar,honung, kokossocker etc. Smaka av vad som passar och hur mycket du behöver.
8 dl vatten

Gör så här:
Skölj boveteflingorna i hett vatten för att skölja bort färgämnet fagopyrin som kan orsaka irritation i
ögats slemhinna. Blanda sedan boveteflingorna med chiafrön, sesamfrön och kokosmjöl. Klicka i kokosoljan och klipp aprikoser och dadlar i små bitar och blanda ner tillsammans med russinen och sötningsmedlet du valt. Rör om ordentligt. Häl på vattnet och låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Klicka sedan ut den på två bakplåtspappersklädda plåtar. Bred ut den tunt och jämnt med hjälp av en degskrapa.
Grädda i varmluftsugn på 150 grader i 60 minuter. Sänk temperaturen till 100 grader och sätt en träslev i ugnsluckan för att vädra ut fukten. Grädda ytterligare en timme med ugnsluckan på glänt.
Lägg sedan de hela "kakorna" på galler så att de får svalna och torka till ordentligt. Bryt dem sedan i lagom stora bitar.
Förvara torrt. Går bra att frysa om inte allt går åt på en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...