fredag 20 februari 2015

Frukostkaka (grötbröd) - utan vete, socker eller komjölk



Det här är en av mina personliga favoriter till frukost för tillfället och det finns flera anledningar till det.

  1. De går att förbereda.
  2. De går snabbt att göra.
  3. De går att variera i det oändliga.
  4. De kan göras både goda och nyttiga.
  5. De ger dig bra energi och håller dig mätt länge.
  6. De går lätt att ta med.
Man kan säga att utgångspunkten är gröt, men sedan gräddas den i ugnen till en kaka/ett bröd.
Du kan som sagt variera dem i det oändliga beroende på vad du tål, tycker om och har hemma.
Jag har alltid ett ägg som bas och blandar sedan i olika gryn, mjöl, frön, nötter, kryddor, frukt och bär. Du kan vara hur kreativ som helst.
Tål du inte ägg kan du göra Flax ägg - krossade linfrön som blandas med vatten och som binder ihop bra. På samma sätt går det att använda sig av chiarfrön. Man brukar räkna med att ett ägg(hönsägg) motsvarar en matsked krossade linfrön + 3 msk vatten.
Blanda och låt stå kallt 10 - 15 minuter och använd sedan som ägg. 
Blanda samman tills du får en bra konsistens som du kan klicka ut på ett bakplåtspapper och forma en kaka innan den gräddas.

Jag tycker om att göra mina Frukostkakor lite sötare i smaken så att jag äter dem mer som en kaka utan pålägg. Det är fokus på "lite" sötma. Jag vill inte att det ska vara en dessert. Den söta smaken kommer exempelvis från torkade bär, frukt, honung, vanilj, kanel, kardemumma eller stevia.
Man kan också göra bröden mer som ett frukostbröd och ha pålägg på.
Jag tycker dock att det är smidigt att göra dem så att de är goda att äta utan något på.
Men det är givetvis en smaksak.

I dessa frukostkakor har jag gett lite söt smak och också massor med nyttiga näringsämnen med hjälp av bipollen. Supergott och toppennyttigt!

Frukostkakorna ger dig en bra start på dagen men fungerar lika bra som uppladdning inför träningspasset eller som ett schysst och gott mellanmål.

Här följer ett förslag på ett recept - frukostkakan du ser på bilden ovan:

Du behöver:
1 ägg
 ½ dl havregryn
1 msk chiafrön
1 msk bipollen
2 msk kokosmjöl
1 msk gojibär

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Klicka ut på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn 200 grader ca 8 minuter.

Jag lagar mina på kvällen och äter dem sedan morgonen efter.


2 kommentarer:

  1. Verkar spännande! Måste testa någon gång.

    SvaraRadera
  2. Gör gärna det Agneta och berätta vad du tycker :-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...